Sport

In de hoofdstad van Duitsland zijn diverse grote sportclubs te vinden. Berlijn beschikt over meer dan 2000 sportverenigingen met ruim 550.000 leden. De grootste sport van Duitsland is voetbal. In Berlijn kan men genieten van topvoetbal bij diverse bekende voetbalclubs. De bekendste Berlijnse voetbalclub is zonder enige twijfel Hertha BSC, maar sinds kort speelt ook Union Berlin zijn wedstrijden in de Bundesliga. Naast voetbal is er ook een basketbalclub actief op het hoogste niveau. Bekijk hieronder meer informatie over de voetbalclubs en de bekendste basketbalclub van Berlijn.

De Jong Intra stedentrips banner

Hertha BSC (Die Alte Dame)

Hertha BSC is de bekendste voetbalclub van Berlijn. Alle thuiswedstrijden van de club worden gespeeld in het Olympiastadion. De officiële bijnaam van de club is ‘Die Alte Dame’. Hertha BSC bestaat al sinds 1892 en is daarmee één van de oudste voetbalverenigingen van Duitsland. Rond 1900 was Hertha BSC dan ook betrokken bij de oprichting van de Duitse voetbalbond (DFB).

In 1930 en in 1931 wist Hertha BSC de Duitse landstitel te veroveren. In het voetbalseizoen 1999/2000 mocht Hertha BSC deelnemen aan de prestigieuze Champions League. In 2009 boekte Hertha BSC nog een succesje door de vierde plaats in de Bundesliga te behalen en zich daarmee te kwalificeren voor de UEFA Cup. Tegenwoordig staat de UEFA Cup bekend als de Europa League.


Bekijk hier alle beschikbare stedentrips Berlijn bij de Vakantie Discounter.

Union Berlin (Die Eisernen)

In Oost-Berlijn aan de andere kant van de stad is de voetbalclub Union Berlin gevestigd. Lang geleden stond was het dan ook een DDR-voetbalclub. De bijnaam is Die Eisernen, wat vanzelfsprekend ook een verwijzing is naar die tijd. In de DDR-competitie wist Union Berlin geen naam te maken, het degradeerde en promoveerde meerdere malen. Tussen 2009 en 2019 speelde Union Berlijn zijn wedstrijden op het tweede niveau van Duitsland. In het seizoen 2019/2020 maakte de club zijn debuut op het hoogste niveau. Alle thuiswedstrijden van Union Berlin worden gespeeld in het Stadion An der Alten Försterei.

SV Babelsberg 03

Een kleinere voetbalvereniging in Berlijn is SV Babelsberg 03. De club is gevestigd in de buitenwijk Potsdam-Babelsberg. Net zoals Union Berlin speelde de Berlijnse voetbalclub in het verleden in de DDR-competitie, maar dan vooral het tweede niveau. In de afgelopen dertig jaar speelde de club op afwisselende niveaus, het zakte op een gegeven moment zelfs af naar het vijfde voetbalniveau van het land. Alle thuiswedstrijden van SV Babelsberg 03 worden afgewerkt in het Karl-Liebknecht Stadion. De supporters van SV Babelsberg 03 hebben een eigen bijnaam, namelijk de Filmstadt Inferno 99.

stedentrips.nl berlijn banner


Bekijk hier alle beschikbare stedentrips Berlijn bij de Vakantie Discounter.

De grootste basketbalclub van Berlijn: Alba Berlin

Alba Barlin is de grootste basketbalclub van de hoofdstad van Duitsland. De Berlijnse club werkt zijn thuiswedstrijden af in het prachtige Mercedes-Benz Arena. Normaliter zijn er meer dan 14.000 toeschouwers aanwezig bij de thuisduels van Alba Berlin. De basketbalclub werd opgericht in 1989 en won in 1995 de Korac Cup.

Mercedes-Benz Arena in Berlijn

De Mercedes-Benz Arena in Berlijn is de thuishaven van de basketbalclub Alba Berlin en het ijshockeyteam Eisbären Berlin. Bij de ijshockeywedstrijden is er plaats voor 14.200 toeschouwers en bij de basketbalwedstrijden 14.500 toeschouwers. Er worden ook regelmatig concerten georganiseerd in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn.


Bekijk hier alle beschikbare stedentrips Berlijn bij de Vakantie Discounter.

Tennis Borussia Berlin

De Berlijnse voetbalclub Tennis Borussia Berlin speelt momenteel zijn wedstrijden in de Regionalliga Nordost. De club bestaat als sinds 1902 en komt uit de hoofdstad. Een lange tijd geleden was de sportclub nog uitsluitend voor de sporten tennis en tafeltennis, vandaar dat tennis nog in de naam voorkomt.

In de jaren twintig en dertig werd Tennis Borussia Berlin gezien als de grootste rivaal van Hertha BSC. De clubs kwamen vaak tegen elkaar uit in het gevecht om de titel voor de beste club van de stad. Tegenwoordig speelt Tennis Borussia Berlin op een veel lager niveau en is er van rivaliteit bijna geen sprake meer. De beroemde verdediger Jérôme Agyenim Boateng speelde tussen 1994 en 2002 in de jeugdopleiding van de voetbalclub. Boateng staat tegenwoordig onder contract bij Bayern München.


Bekijk hier alle beschikbare stedentrips Berlijn bij de Vakantie Discounter.

de vakantie discounter stedentrips banner