Sport

Berlijn heeft over 2000 sportverenigingen, met in totaal rond de 550.000 actieve leden in de breedtesport. Daarvan komen 145 verenigingen uit op de hoogste niveau of één na hoogste Niveau uit in Duitsland.

Sport in Berlijn, begin van het Berlijnse Voetbal

Sinds 1891 worden er Voetbalcompetities georganiseerd. Tot 1963 speelden de clubs uit Berlijn in een eigen competitie als hoogste klasse, vele hebben hierdoor een rijke geschiedenis.

Sport BerlijnIn het begin van het Berlijnse voetbal waren BTuFC Britannia 1892, BTuFC Viktoria 1889, BFC Preußen 1894 en BTuFC Union 1892, de baas in de stad.

Viktoria en Union konden toen ook landskampioen worden. Later traden ook BFC Hertha, SC Union 06 Oberschöneweide, Tennis Borussia en BFC Vorwärts 1890 meer op de voorgrond.

Hertha is met twee titels begin jaren dertig de laatste Berlijnse kampioen. Na de invoering van de Bundesliga verdwenen vele clubs uit de hogere regionen.

Hertha bleef vaste waarde in de Bundesliga, Tennis Borussia, SpVgg Blau-Weiß en SC Tasmania 1900 speelden maar een paar seizoenen in de Bundesliga.

In Oost-Berlijn waren BFC Dynamo en 1.FC Union Berlin de succesvolste clubs, Union speelt aleen op hoog Niveau in de 2. Bundesliga.

ALBA Berlin en de Marathon van Berlijn

ALBA Berlin is een van de beste Basketbal clubs uit Duitsland en Europa. In Europa zijn Real Madrid, Fc Barcelona, Maccabi Tel Aviv en ZSKA Moskau soms beter.

MarathonALBA strijd elk jaar tegen FC Bayern München, die dus meer doet dan alleen voetbal, om plek één in de Beko BBL, de hoogste divisie in Duitsland

De Eisbären Berlin is een Ijshockeyteam wat in de hoogste divisie van Duitsland speelt.

Verder is de Duitse hoofdstad met drie Teams vertegenwoordigd in de volleybal-Bundesliga en waterpoloteam Wasserfreunde Spandau 04 is sinds 1979 bijna opeenvolgend landskampioen geworden.

De handballers van Füchse Berlin wisten in 2007 te promoveren naar de Bundesliga.

In Berlijn wordt de Marathon van Berlijn gehouden, de belangrijkste marathon in Duitsland.

Eveneens ieder jaar, vindt in de stad de ISTAF plaats. Deze belangrijke atletiekwedstrijd is onderdeel van de IAAF Diamond League.