Top 5: bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn is één van de meest aantrekkelijke steden van Europa. Jaarlijks trekken er dan ook allerlei soorten toeristen heen. Dit komt natuurlijk niet in de laatste plaats doordat er heel veel te doen is. Wat dit allemaal precies is, weet je misschien niet. Er is ook zo veel te zien in deze grote en bijzondere stad. Daarom is het leuk om eens naar een top 5 van mooiste en leukste bezienswaardigheden te kijken.

1 Berlijnse Muur

Als er één bezienswaardigheid in Berlijn bekend is, dan is het de Berlijnse Muur wel. De Muur van meer dan 3,5 meter hoog en 45 kilometer lang was tot eind 1989 de afscheiding van Oost- en West-Berlijn. Nadat de muur in 1989 werd doorbroken is deze grotendeels gesloopt. Er zijn nog enkele plekken ter herinnering bewaard. Ook loopt een lijn waar de oude muur liep door de stad. Daardoor kan je er dus veel leren over de geschiedenis van de stad.

2 Rijksdag

Het gebouw dat luistert naar de naam Rijksdag is het parlementsgebouw van Duitsland. Dit kan je bezoeken en van binnen bezichtigen. Vooral de grote glazen koepel is een bijzonder gezicht. Wel is het heel belangrijk om op te passen. Bij heel warm weer wordt dit deel afgesloten omdat dit gevaarlijk kan zijn voor bezoekers. Dan is er nog altijd voldoende te zien op andere plekken in dit gebouw. Je kunt hier ook een permanente expositie over de geschiedenis van Berlijn bezoeken als je er bent.

3 Checkpoint Charlie

Zoals ook geldt voor de Berlijnse Muur is Checkpoint Charlie een overblijfsel uit de tijd dat Berlijn in Oostelijk en een Westelijk deel gescheiden werd. Dit checkpoint was één van de weinige doorgangen die de mogelijkheid boden om van het ene deel naar het andere deel te komen. Het was de derde doorgang, vandaar ook het gebruik van de letter C bij de naam, Charlie. Het huisje dat je ziet is niet origineel. Het is een replica van het origineel dat werd gebruikt. Dat maakt de beleving niet minder echt.

4 Fernsehturm

Een bijzonder punt dat vrijwel overal in Berlijn te herkennen is, is de Fernsehtrum. De televisietoren die middenin de stad staat is een echt icoon geworden. De toren is meer dan 360 meter hoog en je kunt er als bezoeker in om zo een goed beeld van de hele stad te krijgen. Je komt dan op een hoogte van 203 meter uit. Dit overbrug je met de lift. Op goede dagen kan je tot wel 40 kilometer in de verte kijken. Je ziet Berlijn en de wijde omgeving.

5 DDR-museum

De DDR bestaat niet meer, maar de geschiedenis van Oost-Duitsland is wel goed bewaard gebleven in Berlijn. Daarvoor is het DDR-museum opgericht. Je kunt hier zien hoe er in het oosten werd geleefd en welke producten er gebruikt werden. Er zijn in het museum zelfs complete woonkamers en slaapkamers van de appartementen waarin de mensen destijds woonden nagebouwd. Dit geeft je dus ook een heel exact beeld van de situatie zoals dit tot 1989 bestond.