Bezienswaardigheden

Berlijn heeft veel bezienswaardigheden en vele daarvan zijn bekend over de hele wereld. Bekijk hieronder enkele pareltjes:

Meest bekende bezienswaardigheden in Berlijn

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, en één van de bekendste ter wereld, en werd gebouwd in 1788 naar het model van de Propyleeën, de toegang tot de Akropolis.

Bezienswaardigheden Berlijn. Brandenburger TorDe poort staat aan de Pariser Platz, en vormt de afsluiting van de eveneens erg bekende boulevard Unter den Linden.

Aan de westzijde van de poort gaat de weg verder als Straße des 17. Juni.

De Brandenburger Tor is de enigste poort die overgebleven is, waar Berlijn in het verleden veel meer van dit soort poorten had.

In 1788 werd door architect Carl Gotthard Langhans op de huidige plek een nieuwe poort gebouwd, in opdracht van de Pruisische Koning Frederik Willem II, ter herinnering aan de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1787, door een Pruisisch leger van 20.000 man.

De poort is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep.

Het beeld op het gebouw, een quadriga, tweewielige wagen met vier paarden), een beeldhouwwerk van Johan Gottfried Schadow, dat in 1806 werd meegenomen door Napoleon naar Parijs als oorlogsbuit.

Acht Jaar later werd het door een Duitse maarschalk teruggebracht naar Duitsland.

In de jaren 60 van de 20e eeuw werd de Berlijnse Muur aan de westzijde langs deze poort gebouwd.

De Brandenburger Tor stond in de Russische sector, en was vanaf een verhoging te bezichtigen vanuit het westen.

Het was dertig jaar lang niet mogelijk om onder de poort door te lopen, ook niet vanuit oostenlijke richting, in verband met de toenmalige grensbeveiliging.

Tussen 1956 en 1958 werd het gerestaureerd, toen in West-Berlijn de beschadigde Quadriga werd hersteld.

Rijksdag

Het Rijksdaggebouw werd in 1884 gebouwt en werd in 1894 voltooid. Het werd ontworpen door architect Paul Wallot.

RijksdagHet gebouw is in de Rijksdagbrand van 1933 zwaar beschadigd geraakt. Deze brand was aangestoken, maar de schuldvraag is nooit beantwoord. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd als dader opgepakt, en geëxecuteerd. Men gaat er in het algemeen van uit, dat hij niets met de brandstichting te maken had.

Dankzij onder andere de brand, konden de Nazi’s de oppositie in het toenmalige Duitsland grtoendeels uitschakelen, en vestigden hun absolute macht. Na de brand volgden enige herstelwerkzaamheden en werden er de eerstvolgende jaren onder andere propagandafilms vertoond.

De Georgische sergeant Meliton Kantaria liet op 2 mei 1945 de Sovjet-Russische vlag wapperen op de Reichstag als symbool voor de overwinning op het naziregime.

De bekende foto, is overigens niet tijdens het originele planten van de vlag gemaakt, maar op een later tijdstip in scene gezet.

Großer Tiergarten

Het park Großer Tiergarten ligt in het centrum van Berlijn, in het district Mitte en stadsdeel Tiergarten.

Tiergarten is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn.

Ter vergelijking: het Hyde Park in Londen heeft een oppervlakte van 125 hectare en het Central Park in New York is 335 hectare groot.

Het begin van de Große Tiergarten werd al in 1527 aangelegd.

Berlijnse Muur

Onder de Berlijnse Muur verstaat man een tot 100 meter brede muur die van 13 augustus 1961 tot 9 November 1989, West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde.

Berlijnse MuurDe totale grens rond West-Berlijn was een onderdeel van de grens tussen de BRD en de DDR. De muur was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur.

De Berlijnse Muur is het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens Vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen omgekomen.

Na het Einde van Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in 1945, opgedeeld in vier bezettingzones.

In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een eind te maken aan de leegloping van de DDR.

In de Nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen muur gebouwd, rondom West-Berlijn.

Het duurde 28 jaar voor de inwoners van Oost-Duitsland zich door de muur niet meer tegenhouden. In mei 1989 werd in Hongarije het IJzeren Gordijn aan de grens met Oostenrijk geopend.

De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur, in de Friedrichstraße.

Als gevolg van een poging van de SED-leiding om de macht van de westelijke geallieerden te beperken, stonden bij Checkpoint Charlie in oktober 1961 enige tijd Russische en Amerikaanse tanks met scherpe munitie tegenover elkaar. Uiteindelijk liep dit incident met een sisser af.

Berlin Tempelhof

Vliegveld Berlin-Tempelhof is het voormalige vliegveld in Berlijn. Het vliegveld werd op 30 oktober 2008 gesloten.

Tempelhof is sinds 8 Mei 2008 een park.

Olympiastadion

Het Olympiastadion ligt in het westen van Berlijn. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische spelen in 1936, waarmee het Nazi-regime wilde laten zien hoe zuiver het Duitse volk wel niet was.

Olympiastadion
Olympiastadion

Tijdens deze Olympische spelen won de donker getinte Amerikaanse sporter Jesse Owens vier gouden medailles, en blammeerde daarmee het Nazi-regime.

In Het Olympiastadion vind sinds 1937, de Internationale Stadionfest Berlin (ISTAF) plaats, een IAAF Golden League-wedstrijd.

In 2009 zijn hier de Wereldkampioenschap atletiek gehouden. En zoals in vele moderne Duitse stadions, wordt het stadion gedeeld met een American Football-ploeg, in dit geval de Berlin Thunder, voor de NFL Europe.

Sinds 1963, het begin van betaald voetbal in Duitsland, speelt Hertha BSC Berlin hier haar Bundesliga wedstrijden, omdat Die Plumpe, het stadion aan de Gesundbrunnen, niet voldoet.

Ook wordt hier de finale van de DFB-Poka,l voor mannen en vrouwenvoetbal, plus de nodige interlands, gespeeld.

Op het WK 2006 werd hier de finale gespeeld, In 2015 word hier de Finale van de Champions-League gespeeld.

Fernsehturm

De Fernsehturm is de televisietoren in Berlijn, de toren is 368 meters hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad.

Sowjetische Ehrenmal

Het Sowjetische Ehrenmal staat in de Großer Tiergarten, in het Berlijnse district Mitte, in het stadsdeel Tiergarten aan de Straße des 17. Juni.

Het Monument in 1945 gebouwd om de in Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten van het Rode Leger te gedenken.

Een ander monument wat aan de gevallen soldaten herinnert is het Sowjetisches Ehrenmal in het Treptower Park.